İrili ufaklı bir çok işletmenin reklamını katalog ve broşürle yaptığını biliyoruz. Dağıtımlarını yaparlarken kurye,kargo veya kendi adamlarını kullanırlar.Piyasada bu anlamda bir boşluk olduğu kesin.
Ana fikir:Firmaların Katalog ve Broşür Dağıtımlarını Yapmak
Bir örnek uygulama: Soner Restaurantın işletme sahibi Ahmet Soner müşteri sayısını artırmak için menüsüne ilaveler eklemiş ve dekorasyonunuda yenilemiştir. Bu iki yeniliği eski müşterilerine duyurmak için fazla uğraşmasına gerek yoktur. Ama yeni müşterilere nasıl ulaşacaktır.İlk bakışta klasik yöntemlerden biri olan katalog veya boşür bastırıp dağıtmak aklına gelir. Katalogu bastırmak kolaydır.Ama dağıtma işi nasıl olacaktır.Bu aşamada devreye biz giriyoruz. Kendi ve çalışanlarının bu işi yapması uzun zaman alacaktır.
Anlaşma zamanı: Katalog başına 0,25 kuruş (250.000 tl) teklif ediyoruz. Dağıtım süresi 2 gün adette 1000 olarak belirleniyor. Dağıtım yerleri evler ve esnaflar.
Dağıtım yapılacak bölge: İstanbul Pendik.
Toplam fiyat : 1000×0,25: 250 TL.
Şimdi işin can alıcı noktasına geldik. Kaç kişiyle 1000 adetlik katalog 2 günde dağıtılabilir. 1000 / 2500 gün başına düşen katalog.
1 günde çalışma saatimizi 12 saate ayarlarsak. 500/12: saatte 41,5 yani 42 yere dağıtmamız gerekiyor. 2 kişi olduğumuzu varsayın 42/2=21 kişi başına düşen saat başı dağıtım 60 dakikada 21 katalog dağıtmak (bence dağıtılabilir.)
Dakikada 3 dağıtım.Biraz zor olursa dağıtımcı sayısını 3’e veya 4’e çıkartın. Gerekirse yanınıza günlüğü 20 TL’ye yardımcı alın. Bu işi hafta sonunda yapabilirsiniz toplu halde yapmak isterseniz yanınıza ek iş arayanları toplayabilir bir firma yerine 10 firma bile dağıtırsınız.
Nelere ihtiyaç olabilir: Yapacağınız bölge için harita. İstanbul için bu kolay internetten İstanbul Belediyesine girin ulaşamayacağınız mahalle haritası yok. Diğer yerlerde belediyelere direk gidip bilgi alabilirsiniz. Ulaşım için motor, bisiklet veya araç gerekebilir. İş elbisesi her zaman güven verir ve işinize kalite katar. Size ulaşabilecekleri bir merkeziniz (ev bile olabilir veya bir esnafın ufak bir bölümü) ve telefonunuz olmalı.
Fiyat politikanız mutlaka olmalı.
En önemlisi işinizi yaparken mutlaka gülün asık suratlı bir dağıtıcı çok itici olur. Planlı çalışmaya ve zamanlamaya çok önem verin.
Dağıtım çeşitleri: Katalog, broşür, insert, davetiye
Dağıtım yerleri: Evler, esnaflar, cami çıkışları, fabrika çıkışları, tren istasyonları, minibüs durakları vs…
Müşterileriniz: Marketler, Lokantalar, Mağazalar, Kitabevleri, Cep telefoncular, Dershaneler… Kısaca iş yerlerinin hepsi.
Püf Noktası: Müşterinin sizin ayağına gelmesini beklemeyin. Siz onun ayağına gidin. Onlara tanıtıma ihtiyaçları olduklarını fark ettirin. (Bana su satma beni susat olayı)