Kitap okuma alışkanlığı ne yazık ki ülkemizde hala istenilen seviyelerde bulunmuyor. Bu yazıda size kitap okumanın saymakla bitmez faydalarından bahsetmek istemiyoruz. Zaten bu faydaları pek çoğumuz biliyoruz. Ancak bunu bilmemiz kitap okuma alışkanlığını edinmemizde yeterli olamayabiliyor. Bu listede yer verdiğimiz ufkunuzu genişletecek kitapları eğer okumadıysanız mutlaka okumanızı öneriyor ve bu kitapların kitap okuma alışkanlığı edinmek isteyen kişilere de katkıda bulunacak yapıtlar olduğunu hatırlatmak istiyoruz.
Uçurtma Avcısı – Khaled Hosseini
Afganistan doğumlu Amerikalı yazar Khaled Hosseini’nin muhteşem eseri tüm dünyada en çok beğenilen ve yankı uyandıran eserler arasında yer alıyor. Bu ilgi üzerine beyazperdeye de aktarılan kitapta Kabil’in Vezir Ekber Han bölgesinde yaşayan Emir isimli bir çocuğun öyküsünü anlatıyor. Emir ve çocukluk arkadaşı Hasan arasındaki ihanet öyküsüne yer verilirken arka planda Afganistan’da yaşanan krallığın çöküşü sürecine, Sovyet işgaline, ülke halkının toplu olarak Pakistan’a ve Amerika’ya göç edişine ve Taliban yönetiminin yarattığı kargaşa ortamına da odaklanılıyor. 1973 yılında Afganistan’da yaşanan darbeden kısa bir süre önce başlayan kitap İkiz Kuleler’in 2002 yılında vurulmasına kadar geçen zamanı kapsıyor. Muazzam kurgusu ile dikkat çeken Uçurtma Avcısı, küçük dostlukları son derece güçlü kelimeler ile anlatmayı başarıyor. İçindeki cümleler ile okuyucu üzerinde derin etkiler yaratan kitap Afgan toplumunun hayatını çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.
Kuyucaklı Yusuf – Sabahattin Ali
Sabahattin Ali’nin ilk eseri olan Kuyucaklı Yusuf, Türk edebiyatında yazılan ilk kasaba romanı olma özelliğini de taşıyor. Kasabada bir memur ailesinin yanında yetiştirilmiş olan kaya gibi sert görünüşlü ama içerisinde fırtınalar kopan Yusuf’u merkezine alarak söz konusu sosyal muhitte yaşanan olayları anlatıyor. Dönemin Anadolu insanını şartlarını gerçekçi bir şekilde anlatan kitabın kahramanı Yusuf, Türk edebiyatında yabancılaşmanın, tutunamamanın ve nihilizmin bir roman karakteri üzerinden anlatılışının en güzel örnekleri arasında yer alıyor. Hayat hakkındaki muhteşem tespitlerini sade bir dille okuyucusu ile paylaşan Kuyucaklı Yusuf, dönemin toplumsal sorunlarına ışık tutması nedeni ile de Türk edebiyatının en önemli eserleri arasında sayılıyor.
Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupery
Yazarın Küçük Prens’in ağzından küçüklerin gözüyle yetişkinlerin yaptığı hataları anlattığı kitap, her okunulduğunda yepyeni anlamlar keşfedilecek yapıtlar arasında yer alıyor. Küçük Prens’te okuyucusunu derin düşüncelere sevk eden pek çok cümle ve bolca metafor bulunuyor. Çocuklara yönelik bir üslubu olmasına rağmen her yaştan kitleye hitap edebilme özelliği bulunuyor. İçerisindeki motifler sayesinde her yaştan okuyucuya hitap edebilen Küçük Prens’te sembolizm çok eleştirel amaçla kullanılıyor. Hayatınızda yer edecek ve bakış açınızı değiştirecek bu kitabı şimdiye kadar okumadıysanız en kısa sürede okumanızı öneriyoruz.
Satranç – Stefan Zweig
Stefan Zweig’in son eseri olan Satranç aynı zamanda yazarın hayata veda mektubu olma niteliğini de taşıyor. Londra’dan Brezilya’ya giden bir gemide geçen kitapta iki karakterin satranç ile ilgili farklı deneyimleri sonucunda birer ustaya dönüşmeleri ve gemide birleşen kaderlerine yer veriliyor.
Satranç, eserde bir bakıma mücadeleyi ve hayatta kalmayı sembolize ediyor. Kitabın kahramanlarından Czentovic toplumda var olabilmek ve saygı duyulan bir birey haline gelebilmek için satrancı kullanıyor ve kendisini satranca adıyor. Dr.B. ise hayatta kalmayı ve akıl sağlığını korumayı satranç sayesinde başarıyor. İki karakter arasında geçen maç ise aslında Hitler Almanya’sı ve Avrupa’da yaşayan insanlar arasında yaşanan savaşı temsil ediyor.
Hayvan Çiftliği – George Orwell
George Orwell’in çok tartışılan romanlarından olan Hayvan Çiftliği insanların egemenliği altında olmaktan bunalan ve kendi özgürlüklerini ilan edip tüm dünyayı hayvanların egemenliği altına almak isteyen bir grup çiftlik hayvanının serüvenlerini anlatıyor. Hiciv yüklü sembolik bir dille yazılan kitap yazarın gözünden Stalin dönemine de ışık tutuyor. Kitap okuyucusuna hem geçmişe hem de günümüze yönelik farklı çıkarımlar yapabilme imkanını sağlıyor. Batıdaki siyasi rejimleri eleştiren kitap aynı zamanda bir komünizm eleştirisi olma özelliğini de taşıyor.
Büyük Umutlar – Charles Dickens
Charles Dickens’ın en başarılı eserlerinden biri olarak kabul edilen Büyük Umutlar 1800’ler İngiltere’sinde geçiyor. Eser kahramanlarının ruhsal derinliğini çok başarılı bir şekilde yansıtıyor. Ergenlik dönemine girmekte olan Finn’in ulaşılmaz bir kadına olan aşkının anlatıldığı kitap işleniş ve konu açısından üstün özelliklere sahip olarak değerlendiriliyor. Ön planda yoksulluğun olduğu roman aşkı, nankörlüğü, nefreti, sefilliği ve zenginliğin uçarı havasını başarılı bir şekilde işliyor.
Dönüşüm – Franz Kafka
Kafka’nın anlatım sanatının doruklarına ulaştığı Dönüşüm, Gregor Samsa’nın hikayesini anlatıyor. Küçük burjuva çevrelerinde yaşanmakta olan dönemin aile ilişkilerinin tiksindiriciliğini en ince ayrıntılarına kadar tasvir eden kitap toplumun kalıplaşmış akışına başkaldıran bireyin tragedyasını okuyucusu ile etkileyici bir şekilde paylaşıyor. Son derece sade dille yazılan eser gereksiz ayrıntılara yer vermiyor. Toplumsal ilişkilerin değişmesinin neden olduğu sorunlara eleştirel bir açıdan yaklaşan Dönüşüm, bireyin kendine emeğine ve özüne yabancılaşmasının altını da sert bir şekilde çiziyor.
Nietzsche Ağladığında – Irvin D.Yalom
Nietzsche’nin hayatını ve düşüncelerini analiz edip okuyucusuna yansıtan bu felsefik romanın an fikrini ümitsizlik oluşturuyor. 19.yüzyıl Viyana’sında geçen Nietzsche Ağladığında dönemin Lou Salome, Sigmund Freud ve Josef Breuer gibi önemli simalarına da yer veriyor. Nietzsche ile Breuer arasında yaşanan felsefi sohbetler, özgürlük arayışları ve psikolojik analizler çevresinde gelişen romanda hayata dair pek çok öğretici fikir ve deneyime de yer veriliyor. Felsefe, edebiyat ve psikolojinin muhteşem bir bileşime olan Nietzsche Ağladığında Irvin D.Yalom’un en iyi eserleri arasında yer alıyor.
Bir Ömür Nasıl Yaşanır – İlber Ortaylı
İlber Ortaylı’nın anılarını ve yaşam deneyimlerini aktardığı kitap, hayatta doğru seçimler yapmayı sağlayacak önerilere de yer veriyor. Eserin içerisinde okuyuculara yönelik kitap ve görülecek yerler tavsiyeleri de bulunuyor. Her yaştan kişinin özellikle gençlerin okuması gereken bu kitapta hayata dair çok önemli çıkarımlar yer alıyor.
Kızıl Leke – Nathaniel Hawthorne
Yazarın en bilinen eseri olan Kızıl Leke, 19.yüzyıl Amerikan Edebiyatı’nın da en ilginç romanlarından biri olarak kabul ediliyor. Bir yasak aşk hikayesini anlatan Kızıl Leke her sayfasında yer alan ilginç olaylar ile okuyucularına bir ders vermekten de geri kalmıyor. 1800’lü yılların Salem’inde geçen roman dönemin şartları hakkında da oldukça ayrıntılı bilgiler veriyor. Yasak bir aşkı, büyük bir günahı ve söz konusu dönemde kadının toplum içerisinde sahip olduğu konumu çok başarılı bir şekilde yansıtıyor.